Dostupni linkovi

Mediji: Skupštinska Rezolucija o Kosovu po tekstu platforme


Kabinet predsednika Srbije Tomislava Nikolića priprema nacrt osnovnih principa izvedenih iz platforme za Kosovo, koji će posle usaglašavanja sa Vladom biti ugrađeni u posebnu skupštinsku rezoluciju, pišu Novosti.

Izvori lista su rekli da će te tačke biti kostur rezolucije koju bi, posle novogodišnjih praznika, trebalo da usvoji Narodna skupština. Taj dokument daće smernice pregovaračkom timu Srbije kada na red dođe pitanje konačnog statusa Kosova i Metohije, a želja državnog vrha je da tekst dobije široku podršku poslanika.

List navodi da je iz više izvora u Nemanjinoj 11 potvrđeno da Vlada teži rezoluciji koja bi se fokusirala na pet ključnih načela: nepriznavanje nezavisnosti Kosova i Metohije, diplomatska borba za poseban status Severa i garancije kolektivnih i individualnih prava Srba u enklavama, zaštita državne imovine i duhovnog blaga i nastavak tehničkog dijaloga kao uslova za dobijanje datuma za početak pregovora sa EU.

Prema saznanjima lista, Nikolić će insistirati da se suštinske ideje polaznog teksta platforme ugrade i u principe nove rezolucije i zato uveliko traju intenzivne konsultacije između njega i vrha izvršne vlasti.
XS
SM
MD
LG