Dostupni linkovi

UN: Zabrinutost zbog nasilja nad muslimanima u Mijanmaru


Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) izrazila je duboku zabrinutost zbog nasilja između muslimana Rohingya i budista u Mijanmaru i pozvali vladu da riješi problem kršenja ljudskih prava.

Generalna skupština od 193 članice konsenuzom je odobrila neobavezujuću rezoluciju za koju je Mijanmar prošlog mjeseca rekao da sadrži "nekoliko optužbi čiju vjerodstojnost teba provjeriti".

U sukobima, koji su počeli u junu, između etničkih Rakhine budista i Rohingya muslimana poginulo je desetak osoba, dok je više hiljada raseljeno.

Organizacije za ljudska prava optužile su sigrunosne snage Mijanmara za ubistva, silovanja i hapšenja Rohingya, javio je Reuters.

U jednoglasnoj rezoluciji UN-a "izražena je duboka zabrinutost za situaciju manjine Rohingya u državi Rakhine i tražimo od vlade da djeluje s ciljem poboljšanja situacije i zaštite ljudska prava, uključujući i pravo na nacionalnost".

Najmanje 800.000 muslimana Rohingya žive u državi Rakhine duž zapadne obale Mijanmara.

Međutim, budisti Rakhine i drugi stanovnici Mijanmara ih smatraju ilegalnim imigrantima iz susjednog Bangladeša koji ne zaslužuju ni prava ni suosjećanja.
XS
SM
MD
LG