Dostupni linkovi

Libermanu prijete optužbe za zloupotrebu položaja


Bivšem izraelskom ministru vanjskih poslova Avigdoru Liebermanu, koji je dao ostavku ovog mjeseca nakon što je optužen za zloupotrebu položaja pet sedmica uoči općih izbora, prijete ozbiljnije optužbe, saopštilo je ministarstvo pravde.

Mediji izvještavaju da će policija ispitati Liebermana, čelnika ultranacionalističke stranke Yisrael Beitenu, ove sedmice u istrazi povezanoj s unapređenjem Zeva Bena Arieha, bivšeg izraelskog ambasadora u Bjelorusiji.

Na osnovu tih svjedočenja, postoji mogućnost da je Lieberman upleten u unapređenje ambasadora na višu funkciju nego što je to navedeno u zvaničnim dokumentima, navodi se u saopštenju.

Vrhovni tužilac Izraela optužio je 13. decembra Liebermana za prevaru i zloupotrebu položaja.Lieberman (54) dao je ostavku 14. decembra, kazavši da će se boriti protiv optužbi i najavio da se mogao vratiti na političku scenu do 22. januara kada se trebaju održati izbori.

Njegova stranka se udružila sa strankom premijera Benjamina Netanjahua uoči izbora.
Najnovija ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da su te dvije stranke daleko ispred opozicije i nije upitno da li će pobijediti već s koliko glasova razlike.

Međutim, svako odlaganje podizanja optužnice smanjuje šanse da će slučaj protiv Libermana, imigranata iz bivšeg Sovjetskog saveza i nekadašnjeg izbacivača u noćnom klubu, biti završene prije izbora kroz moguću nagodbu.
XS
SM
MD
LG