Dostupni linkovi

U Skoplju protest opozicije zbog usvanjanja budžeta


Centar Skoplja od jutros je blokiran nakon što je ispred Sobranja počeo protest opozicije u vezi sa usvajanjem budžeta za narednu godinu.

Veliki broj policajaca spriječio je ozbiljniji fizički obračun između grupe koja podržava opoziciju u namjeri da osujeti usvajanje budžeta, i grupe koja je ispred parlamenta stigla da bi izrazila revolt protiv blokade.Ispred zgrade Sobranja čuju se psovke, pogrdne riječi, povici.

Ispred sjedišta parlamenta pojavio se i lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije /SDSM/ Branko Crvenkovski, čija je opoziciona stranka podnijela 1.226 amandmana na prijedlog budžeta.

Socijaldemokrate traže da se budžet koriguje i da se troškovi smanje za 204,8 miliona eura.Zbog velikog broja amandmana i opstrukcija prijedlog budžeta nije usvojen u nadležnim komisijama.

Uprkos tome, vlada premijera Nikole Gruevskog je na sinoćnoj vanrednoj sjednici usvojila budžet i uputila ga u skupštinsku proceduru.

U saopštenju vlade, koje je izdato nakon sjednice, naglašeno je da je potpredsjednik Vlade i ministar finansija Zoran Stavrevski prihvatio 44 amandmana i time smanjio budžet za tri miliona eura.

Nakon saopštenja vlade o usvajanju budžeta, ispred Sobranja su se okupili svi politički lideri opozicije u namjeri da "spriječe udar na demokratiju u Makedoniji".

Mediji su javili da policija zaustavlja autobuse sa pristalicama opozicije iz unutrašnjosti Makedonije koji su krenuli na proteste u Skoplju, te da njihove autobuse šalje na vanredne tehničke preglede.
XS
SM
MD
LG