Dostupni linkovi

Mediji: Kina od Džona Kerija očekuje bolje odnose sa SADDiplomatska mudrost novog američkog državnog sekretara Džona Kerija trebalo bi da poboljša odnose između Kine i SAD, a administracija Baraka Obame očekuje da uspostavi ravnotežu u svojoj strategiji prema Aziji tokom drugog mandata predsjednika SAD, ocijenjuje danas list Čajna Dejli (China Daily).

Obama je u subotu imenovao senatora Kerija za narednog američkog državnog sekretara umjesto Hilari Klinton, a analitičari smatraju da zbog Kerijeve reputacije, potvrda o njegovom imenovanja je skoro sigurna.

Predsjednički kandidat na izborima 2004. godine kada je pobijedio Džordž Buš, Keri (69), heroj sa odlikovanjima u ratu u Vijetnamnu pa potom antiratni militantni borac, sada je senator Masačusetsa od 1985. godine i šef moćne komisije za inostrane poslove u Senatu gde je naslijedio aktuelnog potpredsjednika Džozefa Bajdena.

Pozivajući se na stručnjake, Čajna dejli navodi da će jedan od izazova Kerija biti da poboljssa odnose Kine i SAD, koji su pogoršani od kada je Vašington promijenio politiku prema zemljama azijsko-pacifičkog regiona.
XS
SM
MD
LG