Dostupni linkovi

Obama pozvao Kongres da se izbjegne povećanje poreza


Predsjednik SAD-a Barack Obama pozvao je Kongres da usvoji skromniji budžetski kompromis kako bi 1. januara bilo izbjegnuto povećanje poreza za građanstvo, prenijeli su u subotu francuski mediji.

SAD su izložene opasnosti da se u roku od 10 dana slome u onome što se zove "finansijska provalija". Taj izraz obuhvata povećanje poreza za sve i stupanje na snagu budžetskih "rezova" (restrikcija), oba automatski.

Ekonomisti smatraju da bi, ukoliko se to desi, najveća nacionalna privreda na svijetu lako mogla da zapadne u novu recesiju, budući da se sporo oporavlja od prethodne.

- Niko ne može da ima sve ono što želi i ne radi se o nadmetanju između dvije strane povodom onoga što izgleda dobro i ne izgleda dobro, rekao je Obama, dodavši da postoje realne svjetske posljedice od onoga što se trenutno radi.

Uoči katoličkog Božića, Obama žestoko pregovara s republikanskom opozicijom da bi se to izbjeglo.

Obama, izabran na listi Demokratske stranke, zatražio je od Republikanaca da rade na planu kojim će se, između ostalog, spriječiti rast poreza za srednju klasu. Republikanci žele da zadrže sadašnje poreske olakšice za sve, uključujući najbogatije.
XS
SM
MD
LG