Dostupni linkovi

Egipat: Sukobi u Aleksandriji


U sjevernom Egiptu u petak su izbili sukobi između pristalica i protivnika islamista zbog kontroverznog nacrta ustava o kojem će se glasati u subotu u drugom krugu referenduma.

Sukobljene strane su se gađale kamenicama u mediteranskom lučkom gradu Aleksandriji, prisilijavajući policiju da upotrebi suzavac kako bi ih rastjerala.

Sukobi u Aleksandriji pogoršali su ionako napetu političku situaciju u Egiptu, uoči drugog kruga glasanja o nacrtu ustava.

Islamisti su zakazali masovni miting ispred najveće džamije u Aleksandriji koja se nalazi u centru grada. Nejasno je ko je započeo sukob.

Snage sigurnosti ranije su opkolile ulice koje vode do džamije Kaid Ibrahim, gdje je na hiljade salafijskih islamista održalo proteste koje su nazvali "miting milion ljudi za odbranu imama i džamija", prenosi AP.

Miting je sazvan kao reakcija na prošlosedmično nasilje, kada je ultrakonzervativni salafijski imam šejh Ahmed el-Mahalavi ostao zarobljen unutar džamije dok su se njegove pristalice borile ispred džamije s pristalicama opozicije.

El-Mahalavi je izazvao bijes prošlog petka, kada je u svom govoru tokom džume nazvao protivnike nacrta ustava kojeg su sačinili islamisti "sljedbenicima bezbožnika".
XS
SM
MD
LG