Dostupni linkovi

Duma odobrila zakon o zabrani usvajanja djece za Amerikance


Donji dom ruskog parlamenta usvojio je zakon kojim se zabranjuje Amerikancima da usvajaju rusku djecu, u znak odmazde zbog američko "kažnjavanja" ruskih zvaničnika povezanih sa smrću antikorupcijskog aktiviste, advokata Segeja Magnickog.

U zakonu koji je usvojila Državna Duma također se zabranjuju lobističke i aktivističke grupe koje finansiraju SAD, čime je povećan pritisak na udruženja civilnog društva koje kritikuju predsjednika Vladimira Putina, prenosi Reuters.

Ruski zakon također uvodi zabranu viza i zamrzava sredstva američkim državljanima optuženim za kršenja prava ruskih građana u inostranstvu, preuzimajući iste odredbe za Ruse navedene u američkom takozvanom Magnicki aktu, imenovanom po advokatu Sergeju Magnickom koji je umro u ruskom zatvoru 2009. godine.

Putin je nagovjestio na godišnjoj pres-konferenciji u četvrtak da će potpisati zakon kada ga i gornji dom parlamenta, Senat, odobri na glasanju iduće sedmice.

Najnoviji spor zasjenio je napore ruskih vlasti na poboljšanju odnosa s SAD-om.

Izjavljujući da je Moskva zabrinuta dugoročnom štetom u trgovinskim i diplomatskim odnosima sa SAD-om, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov usprotivio se zabrani usvajanja ruske djece od Amerikanaca, u svom rijetkom neslaganju sa zvaničnim stavom Kremlja.
XS
SM
MD
LG