Dostupni linkovi

Vijeće ministara BIH o popisu


Vijeće ministara BiH razmotrilo je na današnjoj sjednici Izvješće VI. misije i preporuke Međunarodne promatračke operacije (MPO) te pismo direktora EUROSTAT-a Pietera Everaersa u vezi s pripremama i provedbom popisa.

Konstatovano je da je Vijeće ministara izvršilo sve obveze u vezi s provedbom predstojećeg popisa stanovništva i zadužilo Agenciju za statistiku BiH da s nadležnim entitetskim tijelima završi sve aktivnosti na rješavanju neusuglašenih pitanja koja se tiču popisa, i da prvi izvještaj dostave u roku od 15 dana.

Vijeće ministara utvrdilo je i uputit će u parlamentarnu proceduru Prijedlog amandmana na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o financiranju institucija BiH.

Amandmanom se u skladu s dogovorom sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Evropskom komisijom (EK) precizira da će se servisiranje vanjskog duga vršiti bez obzira na to je li budžet usvojen ili nije.

Takođe, definisano je da će se privremeno finansiranje vršiti u iznosu do jedne četvrtine budžeta za finansiranje bh. institucija prema posljednjem usvojenom zakonu o budžetu.
XS
SM
MD
LG