Dostupni linkovi

Senatori kritikuju film o Bin Ladenu



Troje američkih senatora, uključujući bivšeg republikanskog kandidata za Belu kuću Džona Mekejna, kritikovali su novi film Ketrin Bigelou zbog tvrdnje da je mučenje imalo odlučujuću ulogu u pronalaženju Osame bin Ladena.

U pismu direktoru studija Soni pikčers (Sony Pictures) Lintonu Majklu, senatori iz redova demokrata Dajana Fajnstajn i Karl Levin i republikanac Džon Mekejn nazvali su neistinitim tvrdnje iz filma "Zero Dark Thirty", koje kritičari svrstava među favorite za Oskara.

"Film veoma slikovito prikazuje agente CIA kako u više navrata muče zatvorenike, koji im na kraju odaju ključne informacije zahvaljujući kojima pronalaze skrovište vođe Al Kaide", navode senatori u pismu, prenose svetske agencije.

"Analizirali smo dosijee CIA i ustanovili da to nije istina. 'Zero Dark Thirty' je činjenično netačan i mislimo da imate obavezu da istaknete da uloga mučenja u pronalaženju (Bin Ladena) nije zasnovana na činjenicama, već da počiva na narativnoj fikciji".

Portparol Sonija podsetio je na prošlonedeljnu izjavu Ketrin Bigelou i scenariste Marka Boula o filmu. "Reč je o desetogodišnjem istraživanju prenetom na ekran kao film od dva i po sata", naveli su rediteljka i scenarista.

"Predstavili smo različite kontroverzne prakse i metode ispitivanja koji su korišćeni u potrazi za Bin Ladenom. Film pokazuje da nijedna metoda nije bila odlučujuća u tom lovu na čoveka", dodali su.

Osama bin Laden ubijen je u maju 2011. u Pakistanu.
XS
SM
MD
LG