Dostupni linkovi

Putin podržava zabranu da Amerikanci usvajaju rusku decuPredsednik Rusije Vladimir Putin podržao je danas zakon kojim se državljanima SAD zabranjuje da usvajaju decu iz Rusije, a koji je u drugom čitanju usvojila državna Duma, kao odgovor na američki "Zakon Magnitskog".

"To je emocionalan, ali adekvatan odgovor" Dume, kazao je Putin na godišnjoj konferenciji za štampu u Moskvi.

On je naveo da zakon nije uperen protiv konkretnih američkih građana koji usvajaju decu, već protiv američkih vlasti koje neadekvatno reaguju na probleme povezane sa usvojenom ruskom decom.

"Zakonom Magnitskog" koji je usvojio američki Kongres, uvedene su vizne i ekonomske sankcije licima koje su, po ocenama Vašingtona, kriva za smrt pravnika Sergeja Magnitskog u ruskom zatvoru. Putin je zakon ocenio kao "neprijateljski akt" prema Moskvi.

Na pitanje da li će potpisati zakon nakon konačnog usvajanja u Dumi, Putin je odgovorio neodređeno, rekavši da "još nije video tekst zakona" i da mora da prouči i rusko-američki sporazum o usvajanju dece.

Zakon "Dime Jakovljeva" nazvan je po dečaku koji je umro u SAD pre nekoliko godina, jer ga je otac po vrućini ostavio u automobilu, a američki sud ga je oslobodio odgovornosti.

Protiv zakona izjasnile su se mnoge javne ličnosti, uz ocenu da će naškoditi ruskoj deci bez roditeljskog staranja, posebno invalidima koji u Rusiji nemaju ni približno dobre uslove za život i lečenje kao u SAD.
XS
SM
MD
LG