Dostupni linkovi

Hollande odbio da se izvini Alžiru


Francuski predsjednik Francoisa Hollande odbio je u srijedu da uputi izvinjenje Alžiru zbog kolonijalne prošlosti, rekavši samo da Pariz s tom zemljom želi napredak na ravnopravnoj osnovi i razvoj trgovine.

Traume iz Alžirskog rata (1954-62), u kome su, prije konačnog povlačenja Francuza, ubijene stotine hiljada ljudi, ostavile su duboke ožiljke u obje zemlje, napominje Reuters.

Govoreći tokom prve posjete Alžiru od kako je postao šef francuske države, Hollande je istakao da su se dvije zemlje saglasile oko teksta deklaracije o prijateljstvu i petogodišnjeg strateškog pakta koji se odnosi na ekonomske, kulturne i odbrambene veze.

"Želim s Alžirom da definišem strateško partnerstvo na ravnopravnoj osnovi. Nisam ovdje zbog kajanja ili izvinjavanja, ovde sam da kažem istinu. Prošlost ne bi trebalo da nas spriječi da se pripremimo za budućnost.", rekao je on na pres-konferenciji nakon sastanka s alžirskim predsjednikom Abdelazizom Buteflikom.

Zvanično izvinjenje za učinjeno tokom kolonijalne prošlosti predstavlja osjetljivo pitanje za Francusku. Mnogi francuski državljani koji su živjeli u Alžiru prije nezavisnosti i oni koji su se borili u francuskoj vojsci protiv alžirskih ustanika protive se toj ideji.
XS
SM
MD
LG