Dostupni linkovi

Napredak u rješavanju otvorenih pitanja između Hrvatske i BiH


Na tehničkom sastanku delegacije Hrvatske, BiH te Evropske komisije, u srijedu u Briselu, o rješavanju pitanja koje otvara skori ulazak Hrvatske u Evropsku uniju postignut je veliki napredak koji postavlja temelj za konačan dogovor, prenosi Hina.

"Riječ je o tehničkom sastanku, koji je protekao u konstruktivnoj atmosferi i na kojem je riješen niz pitanja. Napravljen je veliki dio posla čime se otvara prostor za uspješan sastanak na ministarskoj razini u veljači sljedeće godine. Sada s punom većom sigurnošću možemo reći da će sve biti spremno do 1. srpnja sljedeće godine što se tiče graničnog i drugih režima", rekao je nakon sastanka hrvatski ambasador u Briselu Vladimir Drobnjak.

"Postigli smo sporazum o pograničom prometu, koji je usuglašen u svim točkama, kao i sporazum o graničnim prijelazima", rekao je predsjedavajući Državne komisije BiH za integrisano upravljanje granicama Miro Džakula.

Takođe se razgovaralo o prolazu roba kroz Neumski koridor i od granice BiH s Hrvatskom do luke Ploče. Ta dva pitanja rješavaju se prema dvije različite pravne osnove. Prolaz iz jednog dijela Hrvatske u drugi preko teritorija BiH regulisan je hrvatskim pristupnim ugovorom. S druge strane, prolaz roba iz BiH do luke Ploče i dalje u treće zemlje urediće se regulativom Evropske komisije.

Doznaje se da Evropska komisija priprema regulativu po modelu kojim je uređen prevoz robe iz Rusije do ruske enklave Kalinjingrad preko poljske teritorije.
XS
SM
MD
LG