Dostupni linkovi

Zemlje JIE troše više energije nego u zapadnoj EvropiEkonomije šest zemalja jugoistocne Evrope troše dva puta više energije po dolaru
bruto domaćeg proizvoda (BDP) nego zapadnoevrpske zemlje, objavila je Svetska banka.

U redovnom izveštaju za region ističe se da su se vlade zemalja jugoistočne Evrope do sada obavezale da ostvare orijentacioni cilj uštede energije od devet procenata konačne potrošnje energije između 2009. i 2018. kroz nacionalne akcione planove za energetsku efikasnost.

U izveštaju Svetske banke za šest zemalja jugoistočne Evrope (Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Albanija i Kosovo), navodi se da se oganičenja u snadbevanju energijom pojavljuju kao ključno strukturno pitanje tih zemalja.

Ocenjuje se da će region zapadnog Balakna bez značajnih investicija u infrastrukturu do 2020. godine postati neto uvoznik struje.

U 2030. jaz između potreba i potražnje bi, kako se navodi, mogao možda da poraste i do 30 odsto.

Da bi se održala ravnoteža između ponude i potražnje u predstojećoj deceniji zemljama jugoistočne Evrope će biti potrebne znatne investicije, na nivou od 44,6 milijardi evra u energetiku, i još više finansijskih sredstava za upravljanje prelaskom na ekonomiju sa niskom emisijom ugljenika.
XS
SM
MD
LG