Dostupni linkovi

SAD šalju pojačanje za obezbeđenje ambasada



SAD će poslati više stotina marinaca kao pojačanje za zaštitu diplomatskih predstavništava u svetu, navela je državna sekretarka Hilaru Klinton u pismu koje je uputila Kongresu uz izveštaj o napadu na konzulat u Bengaziju.

U sinoć objavljenom izveštaju koji je sastavila komisija koju je Hilari Klinton oformila posle napada 11. septembra u Libiji, navodi se da je pre napada na konzulat u Bengaziju bilo više bezbednosnih propusta, prenose svetske agencije.

U oružanom napadu islamističkih ekstremista bliskih Al Kaidi ubijeni su američki ambasador Kristofer Stivens i još trojica američkih agenata.

"Sistematski propusti i nedostaci u rukovođenju na višim nivoima u dve kancelarije Stejt departmenta rezultirali su da misija u Bengaziju ne bude spremna za napad koji se dogodio", navodi se u izveštaju.

Kancelarija za diplomatsku bezbednost i Kancelarija za Bliski istok navedene su kao odgovorne za nedostatak saradnje i konfuziju na polju zaštite konzulata u Bengaziju.

Uprkos tome, Odbor za utvrđivanje odgovornosti zaključio je da nijedan pojedinac nije zanemario ili prekršio dužnost, zbog čega nije predložio preduzimanje disciplinskih mera.

Hilari Klinton izjavila je sredinom oktobra da "preuzima odgovornost" za postupanje i posledice tog terorističkog napada koji je izazvao politički sukob između vlade demokrata i republikanaca, pred reizbor Baraka Obame na funkciju predsednika.
XS
SM
MD
LG