Dostupni linkovi

Štrajk ponovo paralisao Grčku


Radnici zaposleni u javnom sektoru u Grčkoj stupili su ponovo u jednodnevni štrajk, u znak protesta zbog mera štednje vlade i planiranih otpuštanja radnika.

Zbog štrajka je došlo do zastoja u javnom prevozu i avio-saobraćaju, a rad su prekinule i škole i poreske službe.

Zaposleni na železnici su već stupili u 48-časovni štrajk, dok će njihove kolege zadužene za funkcinisanje metroa i tramvaja u Atini stupiti u štrajk na nekoliko sati da bi sutra obustavili rad tokom celog dana.

Na ulicama Atine prisutno je oko 2.000 policajaca, a iz policije je saopšteno da ne očekuje veće nerede.

Ovaj štrajk je organizovao jedan od najvećih sindikata - ADEDI (ADEDY), koji okuplja pola miliona radnika u javnom sektoru, odnosno četvrtinu od ukupnog broja radne snage u zemlji.

"Tražimo da vlada promeni ovu nepravednu politiku koja pogađa radnike i 'ubija' javni sektor", izjavio je predsednik tog sindikata Kostas Cikrikas. "Očekujemo veliki odziv radnika", dodao je on, prenosi Rojters.

Očekuje se da će se u podne na protestnom skupu u centru Atine okupiti nekoliko hiljada nastavnika, lekara i opštinskih službenika mada će odziv štrajkača biti manji u odnosu na protekle mesece s obzirom da je paket mera štednje već usvojen u parlamentu.

Nezaposlenost je u Grčkoj dostigla 26 odsto, a broj siromašnih je sve veći.Sindikati poručuju da žele drugu vrstu mera koje bi zemlji donele ekonomski oporavak i smanjile nezaposlenost i da će do ispunjenja njihovih zahteva do daljeg organizovati štrajkove.
XS
SM
MD
LG