Dostupni linkovi

Više od milijun nezaposlenih mladih Talijana


Više od milijum Talijana mlađih od 35 godina tražilo je posao 2011., objavio je jučer tamošnji ured za statistiku ISTAT.

To je gotovo 30% aktivne populacije u toj dobnoj skupini, a prema izvješću, posao najteže pronalaze mladi nakon završenog studija. Lakše se zapošljavaju mladi s diplomom strukovnih škola ili tehničkih instituta.

Prema ISTAT-u, najteže posao pronalaze mladi koji izlaze sa sveučilišta. Stanje je bolje kod mladih s diplomom strukovnih škola ili tehničkih instituta.

Stopa nezaposlenosti za mlade od 15 do 34 godine iznosila je prošle godine točno 29,1%, što je za 1,3% više nego 2009. Nezaposlenost za tu dobnu skupinu najviša je u južnoj Italiji i iznosi 40,4%o, što je daleko iznad europskog prosjeka od 21,3%. Jug Italije je i najsiromašniji i tamo šest od 10 žena ne radi niti traži zaposlenje. Nezaposleno je 48,5 posto ženske populacije juga Italije.

Statistički ured također upozorava da je razdoblje u kojima su ljudi bez zaposlenja sve dulje i dulje. Italija, osim toga, broji 16,7 milijuna penzionera od kojih 47,5% prima mjesečnu mirovinu manju od 1.000 eura.
XS
SM
MD
LG