Dostupni linkovi

BiH i Hrvatska u Briselu o otvorenim pitanjima



Na tehničkom/ekspertnom nivou razgovarat će se o najvažnijim aspektima otvorenih pitanja između BiH i Hrvatske - izjavio je ministar-savjetnik Nebojša Regoje, načelnik Kancelarije za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

To uključuje pitanje pristupa luci Ploče od Bosne i Hercegovine, izgradnju graničnih prijelaza s inspekcijskim nadzorom (BIP) i potrebnu infrastrukturu, te izvoz bosanskohercegovačkih proizvoda u Hrvatsku, precizirao je Regoje, i dodao da na predstojećem sastanku u Briselu na dnevnom redu mogu biti i druga pitanja za koje se izrazi interes u pripremi sastanka.

Komesar za proširenje EU Štefan Füle sazvao je prvi sastanak "trilaterale" na ministarskom nivou u Briselu 19. septembra radi rješavanja otvorenih bilateralnih pitanja BiH i Hrvatske prije punopravnog članstva Hrvatske u EU.

Delegacije su na tom sastanku u Briselu predvodili ministri vanjskih poslova BiH i Hrvatske Zlatko Lagumdžija i Vesna Pusić, a EU su predstavljali komesari za različite oblasti. Na sastanku u Briselu trebalo da bude dogovoren i termin narednog trilateralnog sastanka na ministarskom nivou.
XS
SM
MD
LG