Dostupni linkovi

SAD: Sastanak kod Obame o incijativi za kontrolu naoružanja


Američki predsjednik Barak Obama sastao se danas sa potpredsjednikom Džo Bajdenom, ministrom za obrazovanje Ernijem Dankaon, ministrom pravosuđa Erikom Holderom i ministrom za zdravstvo Ketlin Sibelijus radi razgovora o prijedlozima za smanjenje nasilja povezanog sa vatrenim naoružanjem

Američki dnevnik "Vashington post" objavio je, pozivajući se na neimenovani izvor blizak vladi, da će Bajden biti zadužen za inicijativu.Nešto ranije je portparol Bijele kuće Džej Kerni rekao da će oštrije kontrole naoružanja biti dio odgovora na nasilje u SAD.

"To je komplikovan problem za koji je potrebno komplikovano rješenje. Nijedan dio zakonodavstva, niti bilo kakav postupak neće u potpunosti riješiti taj problem", rekao je Kerni, dodajući da Obama podržava produženje zabrane prodaje borbenog naoružanja koja je istekla 2004. godine.

Senator Mark Varner iz Virdžinije rekao je nedavno da je nakon masakra u Njutaunu neophodna akcija. Senator iz Zapadne Virdžinije Džo Mančin ističe "da je neophodno učiniti više od retorike".

Američki predsjednik je u nedavnom obraćanju stanovnicima Njutauna rekao da Amerika mora učiniti više na zaštiti svoje djece.

Prve sahrane za žrtve masakra, dvadesetoro djece i šest žena - šestogodišnjih dječaka Noe Poznera i Džeka Pinta obavljene su juče, dok će ostali biti pokopani tokom sedmice.

Napadač je identifikovan kao Adam Lanca, koji je na kraju svog ubilačkog pohoda izvršio samoubistvo. On je prije ulaska u školu ubio majku.
XS
SM
MD
LG