Dostupni linkovi

Moskovljani protiv gradnje budističkog hrama


Građani severoistočnog moskovskog okruga Otrandoe protestvovali su protiv gradnje prvog budistickog hrama u ruskoj prestonici, prenosi danas Verska informativna agencija (VIA).

Više stotina pravoslavnih žitelja već je potpisalo peticiju u kojoj se suprotstavlja odluci gradskih vlasti koje su odredile da se hram sagradi u njihovom rejonu.

Da bi se neki verski objekat sagradio potrebna je saglasnost stanovnika koji žive u njegovoj okolini.

Budisti Moskve, kojih ima oko 20.000, obradovali su se dozvoli gradske vlade prestonice, a gradnja je trebalo da počne iduće godine.

Moskovski mediji podsećaju da su gradske vlasti 2010. dozvolile da se sagradi 200 pravoslavnih hramova, posebno u rubnim delovima grada, gde ih do sada nije bilo. U 35 slučajeva odobrene lokacije morale su da budu izmenjene zbog protivljenja građana, koji obično ne žele da se žrtvuje park, ili da crkva bude u blizini škole, navodi VIA.

Budizam je u Rusiji priznat kao "tradicionalna" veroispovest. Sa pravoslavljem i islamom učestvuje u svim državnim međureligijskim telima. Ukupno u Rusiji ima između 1,5 do dva miliona budista tibetanskog usmerenja.
XS
SM
MD
LG