Dostupni linkovi

Šinzo Abe: Sporna ostrva pripadaju Japanu



Budući japanski premijer, konzerativac Šinzo Abe, potvrdio je danas da su ostrva Senkaku u Istočnom kineskom moru pod suverenitetom Japana i da se o tome ne može trgovati sa Kinom.

"Ostrva Senkaku su integralni dio japanske teritorije. Japan je vlasnik tih ostrva i kontroliše ih na osnovu međunarodnih zakona. Sa tim se ne može trgovati", rekao je Abe na konferenciji za štampu poslije pobjede njegove Liberalno-demokratske partije na parlamentarnim izborima.

Ostrva koje Japan zove Senkaku, a Kina Diaoju, su u centru dugogodišnjeg teritorijalnog spora koji se zaoštrio sredinom septembra kada je Tokio nacionalizovao jedan dio tih ostrva u Istočnom kineskom moru.

Liberalno-demokratska partija osvojila je na juče održanim parlamentarnim izborima 294 mjesta od 480 u donjem domu japanskog parlamenta, javljaju mediji. Zvanični rezultati očekuju se kasnije danas.

Ta stranka je bila na čelu Japana u većem dijelu perioda poslije Drugog svjetskog rata ali je izgubila vlast 2009. kada je privreda zemlje ušla u krizu.
XS
SM
MD
LG