Dostupni linkovi

Uručene Povelje za građansku hrabrost Čedomiru Čupiću i Tanji Janković


Povelje za građansku hrabrost koju dodjeljuje Kuća pravde Strazbur uručene su danas profesoru Čedomiru Čupiću, novinarki Tanji Janković i Nacionalnoj koaliciji iz poljskog Lubina.

Nagrada koja nosi ime Dragoljuba Stošića, predsjednika sindikata GSP-a, osnivača Unije sindikata i Kuće pravde Strazbur, jednog od njavećih sindikalnih boraca za ljudska prava i simbola demostracija protiv režima Slobodana Miloševića, danas je uručena šesti put.

Predsjednik žirija Milovan Jovanović rekao je navodeći razloge za dodjelu nagrade, da Čupićevo ime asocira na beskompomisnu borbu protiv korupcije koja mora dobiti konačan epilog. Između ostalog, Čupić je, kako je Jovanović dodao, čovjek visokih moralnih i etičkih standarda, profesor koji je uvek ukazivao na nepravdu.

Jankovićeva se, prema Jovanovićevim riječima, posebno dokazala radom u serijalu "Više od života" i emisiji "Insajder" kao i pričama o zloupotrebama u lokalnim policijskim upravama.

Poljskoj Nacionalnoj kolaciji "Razvoj DA - površinski ugljenokop NE" nagrada je uručena za borbu za ljudska, socijalna i ekološka prava građana više opština oko Lubina, koja su ugrožena zbog namjere Vlade da na tom mjestu otvori površinski ugljenokop i dvije Termoelektrane.
XS
SM
MD
LG