Dostupni linkovi

Grubješić: EU otvara pregovore sa Srbijom u narednih šest mjeseci


Potredsjednica Vlade Srbije Suzana Grubješić rekla je da je uvjerena da će Evropska unija, u prvoj polovini iduće godine, tokom predsjedavanja Irske, utvrditi datum početka pregovora sa Srbijom o njenom prijemu u EU.

Radio Televizija Srbije (RTS) je jutros prenijela iz Brisela razgovor sa Suzanom Grubješić koja je rekla da je Srbija na ovonedjeljnim sastancima EU pohvaljena zbog napretka posljednjih mjeseci na polju evropskih integracija, ali je i ukazano da treba da nastavi reforme.

"U zaključcima (sa ministarskog sastanka EU) se daje vremenski okvir, tačno se navodi da bi za Srbiju tokom prvog polugodišta narednog predsedavanja trebalo da se otvore pregovori. Irska predsedava od 1. januara do kraja jula i, ukoliko nastavimo sa reformama i dijalogom sa Prištinom, s punim pravom očekujemo otvaranje pregovora", rekla je Grubješić u intervjuju za RTS.

Ona je istakla da otvaranje pregovora zavisi od primjene dogovora s Prištinom, kao najvažnijeg političkog pitanja i dodala da će i sjever Kosova uskoro biti glavna tema razgovora srpskog i kosovskog premijera.

"Sever Kosova se oduvek pominjao. Kada se kaze: 'Priznajte realnost', misli se i na sever Kosova koji će sigurno biti tema političkog dijaloga jer se samo tako može doći do održivog rešenja", rekla je Grubješić.
XS
SM
MD
LG