Dostupni linkovi

Incko:Nema "željezne zavjese" ulaskom Hrvatske u EU


Na pitanje hoće li BiH ostati iza "željezne zavjese", nakon ulaska Hrvatske u EU, visoki predstavnik je kategorično odgovorio da su vrata EU otvorena za BiH i da nema "željezne zavjese", rekao je u intervjuu za Fenu, Valentin Incko, visoki predstavnik međunrodne zajednice u BIH (OHR).

"Evropska unija je nebrojeno puta jasno rekla da zemlje zapadnog Balkana, uključujući i BiH, imaju evropsku perspektivu. Vrata EU su otvorena za BiH, ali na institucijama ove zemlje je da ispune uslove za to. U tom smislu, činjenica da će Hrvatska za nekoliko mjeseci postati članica EU može biti motiv za BiH da ubrza vlastite napore ka članstvu u BiH", kazao je Inzko i dodao da ulazak Hrvatske u Evropsku uniju predstavlja i izazov i priliku za BiH.

Na pitanje vjeruje li u opstojnost BiH i da li su konstantna podrivanja njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta "predaleko otišla", odgovorio je da je zabrinut kad čuje takve izjave i zato je smatrao da je bitno da skrene pažnju Savjetu bezbjednosti UN-a na to pitanje.

"Jednostavno rečeno- BiH je tu, i tu će i ostati. Što prije neki lideri to shvate, to bolje. Priča o raspadu BiH je samo to – prazna priča. Međunarodna zajednica nikada neće dopustiti da se takvo nešto dogodi", poručio je Inzko.
XS
SM
MD
LG