Dostupni linkovi

Ministri EU: Pregovori mogući tokom prve polovine 2013.


Šefovi diplomatija zemalja članica EU preporučiće savetu EU da predloži otvaranje pregovora sa Srbijom "tokom sledećeg predsedavanja", ako nastavi napredak.
Kiparsko predsedništvo saopštilo je kasno večeras u Briselu da su ministri EU pohvalili napredak Srbije i preporučuju mogućnost otpočinjanja pregovora sa Srbijom tokom irskog predsedavanja, što znači između 1. januara i 1. jula sledeće godine.

Evropski komesar za proširenje Štefan File napisao je na svom Tviter nalogu da je na sastanku u Briselu odlučeno da je početak pregovora sa Srbijom, ukoliko nastavi sa napretkom, moguć u prvoj polovini sledeće godine.

"Jasan je plan za Srbiju: ako se nastavi napredak, otvaranje pregovora o pristupanju EU moguće je tokom sledećeg predsedavanja EU", napisao je File u svom "tvitu".

Naredno predsedavanje EU, od januara do jula, povereno je Irskoj.

File je prethodno, takođe, na Tviter nalogu, naveo da su "članice EU upravo usvojile zaključke o proširenju koji predstavljaju jasno izraženu volju da se održi zamah ove ključne politike EU".

Putem Tvitera se oglasio i šef švedske diplomatije Karl Bilt koji je napisao da su kiparsko predsedništvo, Štefan File i šefica diplomatije EU Ketrin Ešton "uspešno pokrenuli napred sva pitanja o proširenju EU".

"Konačno je sve urađeno", naveo je Bilt na svom Tviter nalogu.
XS
SM
MD
LG