Dostupni linkovi

Većina sudija u Egiptu ne želi da nadzire referendum


Predsedavajući najznačajnijeg egipatskog udruženja sudija izjavio je da 90 odsto njegovih članova neće nadzirati referendum o spornom predlogu Ustava koji je raspisan
za subotu.

Odluka članova Kluba sudija koju je danas preneo predsedavajući tog udruženja Ahmed el-Zind verovatno neće uticati na održavanje referenduma, ali dovodi u sumnju legitimitet ustavnog procesa, ocenjuje agencija Asošiejtid pres.

Zamenik predsednika Mohameda Morsija rekao je da bi ako ne bude dovoljno sudija za nadzor referenduma, izjašnjavanje gradjana moglo da se otegne i nekoliko delova.

Sudije lojalne Morsiju poručile su da neće bojkotovati referendum. Egipatsko društvo oštro je podeljeno i polarizovano oko predloga ustava koji je na brzinu odobrila islamistička većina u parlamentu, dok je opozicija bojktovala glasanje.

Protivnici Morsija ocenjuju da predloženi ustav ograničava slobode i daje islamistima veliki uticaj u vodjenju zemlje. Nacrt ustava je po hitnom postupku usvojen krajem prošlog meseca, na maratonskoj sednici ustavne komisije u kojoj su dominirale Morsijeve pristalice.
XS
SM
MD
LG