Dostupni linkovi

Stiven Hoking i CERN dobitnici Juri Milnerove nagrade


Britanski naučnik Stiven Hoking i Evropska organizacija za nuklearno istraživanje (CERN) dobitnici su Juri Milnerove nagrade, finansijski najznačajnijeg priznanja koje se dodeljuje za istraživačka dostignuća u fundamentalnoj fizici.

Hoking je nagradu dobio za rad na kvantnoj gravitaciji i crnim rupama, dok je grupa naučnika CERN-a nagrađena za otkriće nove subatomske čestice, koja bi trebalo da bude dugo traženi Higsov bozon.

Hoking i naučnici CERN-a će dobiti po tri miliona dolara, skoro tri puta više od Nobelove nagrade, od ruskog biznismena i investitora Jurija Milnera koji je ustanovio ovu nagradu želeći da oda priznanje vodećim naučnicima čiji rad, po njemu, nije dovoljno cenjen.

"Niko ne počinje da se bavi istraživanjem u fizici sa namerom da dobije nagradu, već radi radosti otkrivanja nečeg novog za koje niko dotad nije znao", izjavio je Rojtersu slavni britanski naučnik.

"Ipak, nagrade kao što je ova imaju važnu ulogu jer predstavljaju javno odavanje priznanja za dostignuća u fizici. One povećavaju ugled fizike i interesovanje za nju", naveo je Hoking, navodeći da će deo novca pokloniti ćerki kako bi joj pomogao u lečenju autističnog sina, a deo potrošiti za kupovinu kuće za odmor.
XS
SM
MD
LG