Dostupni linkovi

Ruske i američke diplomate na sastanku o Siriji


Ruske i američke diplomate u nedelju treba da razgovaraju sa izaslanikom UN Lahdarom Brahimijem o građanskom ratu u Siriji, izjavio je u Moskvi šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i dodao da SAD greše da Rusija ublažava svoj stav prema tom pitanju.

Rusija je pristala da učestvuje u pregovorima u Ženevi, rekao je Lavrov i dodao da je Rusija na to pristala ukoliko se ne postavljaju zahtevi sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu da podnese ostavku.

"Ne vodimo pregovore o sudbini Asada. Svi pokušaji da se drugačije interpretiraju stvari su beskrupulozne, čak i za diplomate koji pokušavaju da menjaju činjenice u svoju korist", rekao je Lavrov. Lavrov se prošle nedelje sastao s Brahimijem i američkim državnim sekretarom Hilari Klinton u Dablinu.

Hilari Klinton je posle sastanka rekla da su SAD i Rusija angažovane da pokušaju da ubede obe strane u konfliktu u Siriji da razgovaraju o političkoj tranziciji. Hilari Klinton je dodala da će SAD nastaviti da insistiraju da s vlasti ode Asad, što, prema njenim rečima, predstavlja ključni deo tranzicije.
XS
SM
MD
LG