Dostupni linkovi

Srbija: Zabrinutost zbog teškog položaja Roma u društvu


Liga za Dekadu Roma izrazila je nedelju, uoči Međunarodnog dana ljudskih prava (10. decembar), zabrinutost zbog sve većeg siromaštva i nehumanih uslova u kojima Romi žive i zbog neadekvatne dugoročne politike za rešavanje problema te zajednice.

U saopštenju te organizacije se navodi da veliki broj Roma živi u neformalnim naseljima a da, pored loših uslova stanovanja, ne ostvaruje ni pravo na zdravstvenu zaštitu zbog toga što ne mogu da prijave boravak.

Liga za Dekadu Roma je izrazila i bojazan da bi česte izjave političara o mogućem ponovnom uvođenju viza zbog velikog broja Roma lažnih azilanata mogle da dovedu do eskalacije mržnje prema romskoj populaciji.

"Ukoliko nadležni državni organi ne počnu odmah, adekvatno da rešavaju probleme Roma oni će postajati sve ozbiljniji, sa mogućnošću da utiču na razvoj celokupnog društva Srbije. Podsećamo da su Romi, prema zvaničnim podacima sa poslednjeg popisa stanovništva druga, a nezvanično, najbrojnija nacionalna manjina u Srbiji", navodi se u saopštenju.
XS
SM
MD
LG