Dostupni linkovi

Berluskoni ide u kandidaturu za peti predsjednički mandat


Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni izjavio je danas da će se kandidovati na sljedećim izborima da bi osvojio peti mandat na čelu države.

Berluskoni je istovremeno rekao da će njegova stranka Narod slobode (PDL) glasati za usvajanje predloženog budžeta za sljedeću godinu.

"Vraćam se u javnu službu teška srca. Ponovo to radim zbog osjećanja odgovornosti", rekao je Berluskoni novinarima na stadionu svog fudbalskog kluba "Milan".

On je objavio kandidaturu samo dva dana nakon što je PDL povukla podršku vladi aktuelnog premijera Marija Montija, čime se zemlja našla na korak do prijevremenih izbora, nekoliko mjeseci prije redovnog termina - prenio je Rojters.

Berluskoni /76/ je podnio ostavku u novembru 2011. godine zbog ekonomskih problema u Italiji, a u oktobru je proglašen krivim za utaju poreza. Trenutno je u toku žalbeni postupak na tom suđenju. Bivšem premijeru sudi se i za davanje novca maloljetnoj prostitutki za seksualne usluge u okviru takozvanog "slučaja Rubi". On demantuje da je prekršio zakon.
XS
SM
MD
LG