Dostupni linkovi

Nema žrtava niti veće materijalne štete u Japanu


U potresu jačine 7,3 stepena Richtera, koji je u petak pogodio sjeveroistok zemlje, izazvavši cunami od jednog metra, nema povrijeđenih, saopštila je japanska policija, dok mediji javljaju da nije pričinjena veća materijalna šteta.

Epicentar potresa je registrovan u Tihom okeanu, 240 kilometara od obale prefekture Mijagi na dubini od 10 kilometara ispod dna okeana, javila je japanska meteorološka služba.

Američki geološki zavod je saopštio da su u istoj oblasti registrovana tri naknadna potresa jačine 6,2, 5,5 i 4,7 stepeni Richtera, prenose agencije.

Ubrzo poslije potresa, grad Ishinomaki na sjeveroistočnoj obali Japana zapljusnuo je cunami visine jedan metar, ali Pacifički centar za upozoravanje na cunami objavio je da ne postoji opasnost od razornog cunamija na širem području Pacifika.

Telefonske linije rade otežano zbog preopterećenja, vozovi su zaustavljeni, a pista na aerodromu u Sendaju je zatvorena. Aerodrom Narita u blizini Tokija takođe je na kratko zatvorio piste.

Istu oblast su 11. marta prošle godine pogodili razorni potres i cunami u kojima je poginulo više od 15.000, a nestalo preko 3.200 osoba.

Zgrade su se tresle i u Tokiju najmanje nekoliko minuta, iako je od epicentra potresa udaljen 459 kilometara.

Za sada nema izvještaja o problemima u nuklearnoj elektrani čija je havarija, nastala uslijed potresa i cunamija prošle godine, izazvala najveću nuklearnu krizu u svijetu poslije Černobila.
XS
SM
MD
LG