Dostupni linkovi

Štrajk radnika "Srbije" u Kragujevcu zbog najave otkaza


Radnici Trgovinskog preduzeća "Srbija" blokirali su jutros ulaz u centralni magacin te firme u Kragujevcu zbog najava da će 14. decembra dobiti otkaze.

Predsednik Štrajkačkog odbora Dragan Marković kazao je agenciji Beta da će radnici ući u magacin i blokirati iznošenje robe, kao i rad četiri prodavnice TP "Srbija" u Kragujevcu, čije je gašenje kompanija "Delez" najavila za 14. decembar.

On je podsetio da je "Delez" najavio otkaze za preostala 102 radnika TP Srbije i gašenje preostale četiri prodavnice tog preduzeća, zbog nerentabilnosti.

Marković je naveo da su radnici nezadovoljni zbog najave otkaza kao i zbog otpremnine od oko 70 evra po godini staža koju im je ponudio poslodavac.

"Tražimo otpremninu od 300 evra po godini staža, s obzirom na ukupni kapitan tog preduzeća. Od 'Deleza' nismo dobili nikakav precizan odgovor na zahtevane otpremnine, ali smo od nekih direktora primili pretnje da ne štrajkujemo" rekao je on.

Belgijska kompanija "Delez" koja je prošle godine u paketu sa "Maksijem" kupila i Trgovinsko preduzeće "Srbija", objavila je 22. novembra da će svih 102 zaposlena iz tog preduzeća biti proglašeni tehnološkim viškom, uz isplatu otpremnine po zakonu. Kompanija je odlučila da usled dugogodišnjeg neprofitnog poslovanja zatvori sva četiri maloprodajna objekta TP Srbija i magacin za njihovo snabdevanje.

Trgovinsko preduzeće Srbija bilo je bilo najveće trgovinsko preduzeće u Šumadiji i posedovalo je 35.000 kvadratnih metara prostora i 70 objekata. Nekada je imalo oko 200 zaposlenih, a uoči privatizacije 2007. godine oko 400.
XS
SM
MD
LG