Dostupni linkovi

EULEX o aferi prisluškivanja na Kosovu


Tužilac EULEX-a iz kosovske kancelarije Specijalnog tužilaštva 16. novembra prosledio je optužnicu u Ministarstvo za saobraćaj, poštu i telekomunikacije, vezano za aktuelnu aferu prisluškivanja.

“U skladu sa važećim zakonom, uz optužnicu su predati i svi prikupljeni dokazi. Kopiju istog materijala primili su i sud i odbrana optuženih. Dokazi u ovom slucaju uključivali su i snimke prisluškivanih telefonskih razgovora i audio snimke koji su dospeli u javnost”, navodi se u saopštenju.

U skladu sa principima kosovske kancelarije Specijalnog tužilaštva, presretanje razgovora je izvršeno na osnovu sudskog naloga, a tužilac nijedan od tih snimaka nije javno obelodanio.

Specijalno tužilaštvo će doneti odluku o tome da li su osobe koje su te snimke objavile počinile krivično delo i da li će o tome pokrenuti istragu.

“Misija EULEX-a osuđuje javno objavljivanje snimaka telefonskih razgovora, ali nije u poziciji da komentariše proces koji je u toku. Tužioci EULEX-a su potpuno autonomni i svoje dužnosti izvršavaju u skadu sa tim”, navedeno je u saopštenju.

Vlada Kosova, je, zbog pomenute afere u ponedeljak usvojila nacrt zakona o prisluškivanju i uskoro će se naći pred Skupštinom.

Iako je Vlada ranije saopštila da su u pitanju montirani snimci, EULEX je to demantovao i naveo da je njihovo objavljivanje težak prekršaj sudskih procedura.

Mediji prenose da se zapravo radi o istrazi EULEX-a oko pronevere od preko dva miliona evra u Ministarstvu trgovine i telekomunikacija između 2008. i 2012. godine.
XS
SM
MD
LG