Dostupni linkovi

Usvojen budžet RS za 2013. godinu


Poslanici Narodne skupštine RS-a usvojili su večeras, nakon trodnevnog zasjedanja, Budžet RS-a i Ekonomsku politiku RS-a za 2013. godinu.

Za Budžet RS-a glasalo je 49 poslanika, protiv je bilo 21, a suzdržanih nije bilo, dok je Ekonomsku politiku podržalo 50 narodnih poslanika, 20 je bilo je protiv i niko suzdržan.

O entitetskom budžetu i ekonomskoj politici večeras će se hitno izjasniti i Vijeće naroda RS-a, jer će tek tada biti završena kompletna procedura odobravanja budžeta RS-a za narednu godinu.

Entitetski budžet RS-a iznosi milijardu i 945 miliona KM i veći je za 7,5 posto u odnosu na ovogodišnji, s tim da je to povećanje uslovila veća rata kredita koju taj entitet mora da vrati Međunarodnom monetarnom fondu.

Vlada RS-a je večeras prihvatila jedan broj amandmana podnesenih na entitetski budžet, ali, među onima koje je odbila je i amandman SDA-SDPBiH kojim je traženo da se povećaju sredstva za humanitarne organizacije, iz reda sva ti naroda, „Merhamet“, Caritas“ i „Kolo srpskih sestara“, koje je „skresao“ kabinet Alekasandra Džombića.

Budžet RS-a je razmatran po hitnom postupku, kako bi i taj entitet ispoštovao rokove za njegovo usvajanje koje je dao Međunarodni monetarni fond tokom prvog pregleda realizacije obaveza iz Pisma namjere BiH prema toj finansijskoj instituciji, a da bi Izvršni odbor MMF-a mogao dati ocjenu dosadašnje realizacije stand-by aranžmana i mogućnosti njegovog nastavka.

Skupština RS-a sutra nastavlja rad, a na dnevnom redu su zakoni kojima će biti smanjenje budžetskim i fondovskim korisnicima, zbog čega su sindikati policije, prosvjete, uprave i pravosuđa najavili najradikalnije oblike sindikalne borbe, što uključuje štrajkove i proteste širom RS-a.
XS
SM
MD
LG