Dostupni linkovi

Merkel: Jedinstvo za treći mandat


Njemački kancelar Angela Merkel pokrenula je danas kampanju za osvajanje trećeg mandata na čelu države govorom na kongresu svoje Hrišćansko-demokratske unije (CDU), koja svojim jedinstvom želi da potvrdi da je ona najbolji kandidat za tu funkciju.

Delegati su stajali i aplaudirali osam minuta nakon što im je Merkelova rekla da je CDU jedina stranka koja može da vodi Njemačku kroz "nemirne vode" ekonomske krize i geopolitičke promjene.

Merkelova (58), koja u anketama ima podršku skoro 70 odsto građana, rekla je na kongresu u Hanoveru da je njena vlada najuspješnija od svih koje su radile poslije ujedinjenja Njemačke 1990. godine.

"Ovo su turbulentna vremena i ponekad se i sami nađemo u nemirnim vodama. Ali CDU zna koji je jasan pravac kojim naša zemlja treba da ide po ovom moru", rekla je Merkelova, prenosi Rojters.

Rejting njenog manjeg koalicionog partnera Slobodne demokratske stranke (FDP) znatno je oslabio, zbog čega Merkelova razmišlja o drugim koalicionim opcijama, uključujući Socijal-demokratsku partiju (SPD) ili, čak, Stranku zelenih.
XS
SM
MD
LG