Dostupni linkovi

Beograd:Studenti traže rezoluciju o Hagu


Više hiljada studenta Univerziteta u Beogradu i još nekoliko gradova okupilo se oko 13 sati ispred Skupštine Srbije u znak protesta zbog presuda Haškog suda.

Oni protestuju zbog oslobađanja hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, kao i bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja.

Zbog protesta obustavljen je saobraćaj u ulicama oko Doma Narodne skupštine.

Studenti će od Skupštine Srbije zatražiti da usvoji Rezoluciju o osudi presuda Haškog tribunala, kao i pokretanje rasprave u Generalnoj skupštini UN o statusu Haškog suda, rekao je agenciji Beta student prorektor BU Ivan Šašić. Te zahtjeve studenti će predati predsedniku republičkog parlamentu Nebojši Stefanoviću.

Studentima više beogradskih fakulteta u protestu su se pridružili i predstavnici univerziteta u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Mitrovici sa Kosova.

Oni su u više kolona pješke došli na protest sa svojih fakulteta gdje su ranije okupili. Tokom njihovog dolaska privremeno je bio obustavljan saobraćaj u ulicama kojima su se kretali.

Sa studentima Pravnog fakulteta na protest je došao ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković.

Studenti nose transparente "Haški sude dokle više", "Sudije treba da sude po zakonu, a ne po nalogu", kao i zastave Srbije, svojih fakulteta, i univerziteta.

Njima su se ispred parlamenta pridružili i predstavnici organizacija "1389" i "Obraz".
XS
SM
MD
LG