Dostupni linkovi

Ban KI Mun zabrinut zbog planova Sjeverne Koreje


Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izrazio je "ozbiljnu zabrinutost" zbog planova Sjeverne Koreje da ovog mjeseca lansira raketu sa satelitom za posmatranje Zemlje, jer to, po njegovoj ocjeni, može da pojača tenzije u regionu, saopšteno je danas u New Yorku.

Ban Ki Mun smatra da bi lansiranje rakete predstavljalo kršenje rezolucija Savjeta bezbjednosti kojim se to zabranjuje Severnoj Koreji, navodi se dalje u saopštenju.

Prema pisanju južnokorejske novinske agencije Jonhap, Sjeverna Koreja je na lansirnom punktu Sohae na severozapadu zemlje postavila prvu fazu rakete koju namjerava da lansira tokom decembra, uprkos brojnim pozivima međunarodne zajednica da od toga odustane.

Izvor u južnokorejskoj vladi navodi da je potrebno tri do četiri dana da se postave sve tri faze.

Severnokorejski Komitet za svemirsku tehnologiju najavio je u subotu da planira da lansira satelit za posmatranje Zemlje između 10. i 22. decembra.

SAD i njihovi ključni saveznici u Aziji, Severna Koreja i Japan, oštro su osudili najavu Pjongjanga koji je pod više međunarodnih sankcija posle dvije nuklearne probe 2006. i 2009. izvršene tokom lansiranja raketa.

Rusija je pozvala Sjevernu Koreju da preispita odluku da lansira raketu koristeći tehnologiju balističkih raketa.I Kina, koja pruža glavnu ekonomsku i diplomatsku podršku Sjevernoj Koreji, u nedjelju je izrazila "zabrinutost" zbog ove najave i nadu da
će se sve uključene strane potruditi da promovišu stabilnost na korejskom poluostrvu.
XS
SM
MD
LG