Dostupni linkovi

Merkel počinje kampanju za treći mandat


Njemački kancelarka Angela Merkel danas će na kongresu svoje Hrišćansko-demokratske unije (CDU) početi kampanju za osvajanje trećeg mandata na čelu države, na krilima pohvala koje dobija za odbranu njemačkih interesa tokom krize eurozone.

Ona trenutno u anketama ima podršku 70 odsto građana, što joj daje dobre šanse za trijumf, iako je rejting njenog manjeg koalicionog partnera Slobodne demokratske stranke (FDP), znatno oslabio.

Merkelova zbog toga razmišlja o drugim koalicionim opcijama, uključujući Socijal-demokratsku partiju (SPD) ili, čak, Stranku zelenih, prenio je Reuters.

Spekulacije o "crno-zelenoj" koaliciji, nazvanoj po dominantnim stranačkim bojama, glavna su tema u medijima uoči kongresa CDU.

Skup će biti održan u Hanoveru, glavnom gradu Donje Saksonije, gdje bi pokrajinski izbori sljedećeg mjeseca mogli da odrede ton glasanja na federalnom nivou u septembru sljedeće godine.

Očekuje se da će CDU dobiti najviše glasova u ovoj pokrajini, ali bi mogla da bude istisnuta iz vlasti u Hanoveru ako SPD i zeleni sklope savez.
XS
SM
MD
LG