Dostupni linkovi

Kacin: Srbiji pregovori sa EU na dohvat ruke


Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta je u ponedeljak u Briselu podržao rezoluciju kojom poziva Evropski savet - lidere EU, da "što pre odrede datum početka pregovora sa Srbijom" o prijemu u Uniju.

Izveštilac EP za Srbiju Jelko Kacin je ocenio da "Srbija nikada nije bila bliža otvaranju pregovora o članstvu. Ono je nadohvat ruke".

Kacin je naglasio da je to "ohrabrenje za Srbiju i njene građane" i rekao da se "nada da će Savet ministara (EU) brzo biti u položaju da odobri početak pregovora o članstvu".

U predlogu rezolucije se podvlači da vlasti Srbije moraju dalje da sprovode evropske reforme i "opipljivo napreduju" ka uređivanju odnosa s Prištinom.

Kacin je pozdravio napredak u dijalogu Beograd-Priština i, dodavši da EU "mora otvoriti novo poglavlje odnosa sa Srbijom", rekao da se možda već danas očekuje ključni dogovor o integrisanom upravljanju prelazima.

Kacin je napomenuo da "želi da bude sasvim jasno da proces pomirenja i normalizacije odnosa među zemljama Zapadnog Balkana treba da bude politički imperativ i jeste osnovni uslov za uspeh evropskih integracija".

Kacin je ukazao da je "u najboljem interesu regiona i Srbije da se taj proces nastavi uprkos zastoju nakon presuda ICTY (Tribunala)".

"Činjenica je da su se zločini desili u Hrvatskoj i na Kosovu. Svi počinioci moraju biti procesirani od strane domaćeg pravosuđa", ukazao je Kacin.
XS
SM
MD
LG