Dostupni linkovi

U utorak pravosnažna presuda Milanu LukićuHaški tribunal izreći će sutra pravosnažnu presudu bosanskom Srbinu Milanu Lukiću, koga je posle prvostepenog postupka osudio na doživotni zatvor zbog zločina nad Bošnjacima u Višegradu 1992-94.

Tribunal je u leto 2009. Lukića (45) osudio za spaljivanje najmanje 119 bošnjačkih civila, većinom žena, dece i staraca, u dve kuće u Višegradu u junu 1992, kao i za ubistva još 12 muškaraca na obali Drine, jedne žene u Višegradu i mučenje nesrpskih pritvorenika u logoru Uzamnica.

Na 30 godina zatvora, tada je bio osuđen Sredoje Lukić (51), Milanov rođak, koga je prvostepeno veće Tribunala proglasilo krivim za pomaganje i podržavanja spaljivanja najmanje 59 civila u višegradskoj Pionirskoj ulici, 14. juna 1992, kao i mučenja nesrba u
Uzamnici.

Milan Lukić je uhapšen u avgustu 2005. u Argentini, a Sredoje Lukić se Tribunalu dobrovoljno predao 14 septembra iste godine. U prvom pojavljivanju pred sudijom, obojica su izjavili da nisu krivi.

Okružni sud u Beogradu je Milana Lukić u odsustvu osudio na 20 godina zatvora zbog otmice i ubistva Bošnjaka iz pribojskog sela Sjeverin 1992.
XS
SM
MD
LG