Dostupni linkovi

Uz vojnike od terakote u Kini iskopana i drevna palača


U Kini su iskopane ruševine drevne palače u blizini groba prvog kineskog cara koji je već poznat po svojim vojnicima od terakote, izvijestili su državni mediji. Prema otkrivenim temeljima, palača se vjerovatno prostirala na površini 690 sa 250 metara, što je gotovo četvrtina veličine kultnog Zabranjenog grada u Pekingu, navodi Xinhua.Ovo je najnovije otkriće uz više od dvije tisuće star mauzolej cara Qin Shihuanga.

Mauzolej, koji je postao jedan od najvećih modernih arheoloških nalaza, slučajno je 1974. otkrio jedan seljak koji je našao vojnika od terakote u prirodnoj veličini. Novotkrivena palača je najveći kompleks ikada pronađen na groblju, izvijestila je agencija Xinhua, citirajući Sun Weiganga, istraživača arheološkog instituta sjeverne pokrajine Shaanxi, gdje se nalazi lokalitet.

Qin Shihuang, koji je vladao tijekom dinastije Qin (221-207. prije Krista), predvodio je ujedinjenje Kine i proglasio se njezinim prvim carem. Qin je bio vladar sa sjedištem u Xianyangu, u blizini grada Xiana, koji je služio kao sjedište vlasti više uzastopnih dinastija a danas je pokrajinski glavni grad i poznato turističko odredište zbog brojnih povijesnih znamenitosti.
XS
SM
MD
LG