Dostupni linkovi

Američki senat odobrio prošireni paket sankcija Iranu


Američki Senat jednoglasno je usvojio paket pooštravanja sankcija prema Iranu, koji su predložili demokratski senator Bob Menderes, republikanski senator Mark Kirk i nezavisni senator Joe Lieberman.

Usvojeni paket zasnovan je na tvrdnjama da razvoj iranskog nuklearnog programa podstiču iranski energetski sektor, luke, logistika i brodogradnja, tako da se novousvojene sankcije ogledaju u zabrani trgovine i saradnje s ovim iranskim sektorima, kako bi se izvršio dodatni pritisak na iranske vlasti da odustanu od razvoja nuklearnog programa i nuklearnog naoružanja.

Paket regulira i sankcije prema zemljama koje prekrše sankcije u vezi sa saradnjom sa Iranom, a riječ je o proširenoj verziji već usvojenih sankcija koje je američki Kongres odobrio prošle godine, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Senator Menderes je izjavio da se usvajanjem ovog paketa šalje jasna poruka iranskim vlastima da se "ne mogu poigravati sa SAD-om".

Paket proširenih sankcija prema Iranu, nakon usvajanja u Senatu, mora proći i drugi dio procedure i dobiti zeleno svjetlo i u američkom Kongresu, a na kraju i odobrenje američkog predsjednika Baracka Obame.

Pošto se radi o zajedničkom prijedlogu demokratske i republikanske struje, očekuje se da i spomenuta procedura bude provedena.
XS
SM
MD
LG