Dostupni linkovi

Sjeverna Koreja u decembru lansira dalekometnu raketu


Sjeverna Koreja planira da u periodu od 10. do 22. decembra lansira dalekometnu raketu, javila je danas Sjevernokorejska novinska agencija /KCNA/.

U saopštenju Korejskog komiteta za svemirsku tehnologiju, koje je prenijela KCNA, navodi se da je planiralo lansiranje radnog satelita, nakon što su naučnici proučili greške načinjene tokom neuspjelog lansiranja u aprilu.

"Naučnici i tehničari analizirali su greške tokom prethodnog lansiranja i produbili su rad na poboljšanju pouzdanosti i preciznosti satelita i noseće rakete. U toku su pripreme za lansiranje", ističe se u saopštenju.

U aprilu je Sjeverna Koreja izvršila neuspješno lansiranje rakete "Unha" za koji je Pjongjang, takođe naveo da je trebalo da postavi satelit u orbitu.

SAD i UN su insistirale na tome da je to bila prikrivena proba balističkog projektila upotrebom trostepene varijante interkontinentalne rakete "Taepodong-dva".

Zbog raketne probe izvršene u aprilu obustavljeni su međunarodni napori da se uđe u dijalog sa Sjevernom Korejom, a SAD su otkazale planove za isporuku neophodne pomoći u hrani.
XS
SM
MD
LG