Dostupni linkovi

UN usvojio rezoluciju o zabrani sakaćenja ženskih genitalija


Komitet za ljudska prava Generalne skupštine UN usvojio je rezoluciju koja poziva na zabranu prakse sakaćenja ženskih genitalija.

U rezoluciji se 193 zemlje članica UN pozivaju da osude ovu praksu i usvoje zakone za zaštitu djevojčica i žena od ove vrste nasilja.Rezolucija, usvojena konsenzusom, ovu praksu naziva štetnom i ozbiljnom prijetnjom na psihološko, seksualno i reproduktivno zdravlje žena i djevojčica.

Britanski dnevnik "Guardian" piše da je, pošto je 110 članica podržalo rezoluciju, skoro sigurno da će biti odobrena i u punom sazivu Generalne skupštine čije se održavanje očekuje u drugoj polovini decembra.

List ističe da, iako rezolucije Generalne skupštine nisu pravno obavezujuće, odslikavaju međunarodnu zabrinutost i imaju određenu moralnu i političku težinu.

Sakaćenje ženskih genitalija je u pojedinim religijama praksa stara nekoliko vijekova kako bi se kontrolisala seksualnost žena, mada su brojni muslimanski i hrišćanski lideri u javnosti govorili protiv ove vrste sakaćenja.

Pod proceduru spada uklanjanje klitorisa, a ponekad i drugih dijelova genitalija. To se obično obavlja u djetinstvu ili tokom rane mladosti. Time može biti izazvana infekcija, bolni seksualni odnosu, komplikacije pri porođaju i eliminisano zadovoljstvo kod žena tokom odnosa.

Prema podacima UN, tokom 2010. godine oko 70 miliona djevojčica i žena podvrgnuto je ovoj bolnoj proceduri. Svjetska zdravstvena organizacija ističe da oko 6.000 djevojočica svakodnevno bude obrezano.
XS
SM
MD
LG