Dostupni linkovi

Maribor: U protestima protiv gradonačelnika najmanje 25 uhićenih


Najmanje 25 ljudi je uhićeno, a petnaestak ozlijeđeno u sinoćnjim neredima u Mariboru do kojih je došlo kad je policija rastjerala demonstrante koji su zahtijevali ostavku gradonačelnika Franca Kanglera, objavili su u utorak slovenski mediji koji se pozivaju na neslužbene podatke.

Prosvjede sa zahtjevima da gradonačelnik Kangler, kojega se sumnjiči zbog kurupcije i klijentelizma, podnese ostavku organizira skupina nezadovoljnih građana preko Facebooka. Sinoćnji, na kojem je bilo okupljeno oko 10.000 ljudi, nazvali su "Drugi mariborski ustanak".

Građani su nosili natpise sa zahtevima da Franc Kangler prestane da "rasprodaje njihov grad" i gradonačelnikove slike sa rečima "Gotof je".

Prosvjedi su započeli još prošlog mjeseca, ali do sada nisu bili tako masovni i nasilni.

Organizatori najavljuju da će se prosvjedi nastaviti sve dok Kangler, kojega je iz članstva u međuvremenu isključila i Slovenska pučka stranka (SLS), ne podnese ostavku, što on za sada odbija.

Podršku demonstrantima je dala i međunarodna grupa Anonimus, koja je privremeno blokirala internet stranice grada Maribora i sajt gradonačelnika.

"Operacija je izvršena kao podrška Mariborčanima protiv koruptivnog lopova Kanglera", saopštio je Anonimus, najavivši da su moguće nove, još drastičnije akcije.
XS
SM
MD
LG