Dostupni linkovi

Bajramović svjedoči na suđenju Merčepu


Na suđenju bivšem pomoćniku ministra unutarnjih poslova Tomislavu Merčepu danas bi trebao svjedočiti pripadnik pričuvnog sastava policije Miro Bajramović koji je prvi javno progovorio o uhićenjima, zlostavljanjima i ubijanju civila ratne 1991.

Za te se zločine sada po zapovjednoj odgovornosti sudi Merčepu, navodnom zapovjedniku pričuvnog policijskog sastava koji je, prema mišljenju tužiteljstva, odgovoran za odvođenje, zlostavljanje, mučenje i ubijanje pedesetak civila sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja.

Bajramović je jedan od tzv. merčepovaca kojemu se već sudilo za ubojstva na Pakračkoj Poljani, za koju se doznalo još 1992. kada je u istrazi o ubojstvu zagrebačke obitelji Zec policija došla do informacija o još nekim zločinima koja su navodno počinili Merčepovi suborci. No, slučaj je "mirovao" do rujna 1997. kada je Bajramović za "Feral Tribune" izjavio da je Merčepova postrojba u Gospiću i u Pakračkoj Poljani ubila 280 osoba te da je on osobno odgovoran za smrt 86 ljudi.

Bajramović je u medijima je tvrdio da je Merčep dobro znao što se događa, iako osobno nije sudjelovao u likvidacijama.
XS
SM
MD
LG