Dostupni linkovi

Mostar: Opsadno stanje, derbi bez incidenata


Mostarski gradski derbi između Zrinjskog i Veleža - odigran na predratnom Veležovom, a u nedjelju stadionu Zrinjskog "Pod Bijelim brijegom" – protekao je bez incidenata prije, tokom i nakon utakmice.

Potvrđeno je to za Radio Slobodna Evropa iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), sa sjedištem u Mostaru.

Kako bi se izbjegli incidenti u sukobi – bilo među navijačkim grupama, bilo između navijača i policije – što se nerijetko dešavalo prethodnih godina, policijske snage su detaljno pretresle navijače oba tima, spriječivši ih da na stadion unesu bilo koja sredstva kojima mogu nanijeti povrede.

Istovremeno, cijeli grad je bio pod budnim nadzorom policije: na gotovo svim raskrsnicama su se nalazile brojne policijske patrole, uključujući i tzv. "Kornjače" – pripadnike specijalne policije, a na skoro svakom uglu nalazio se uniformirani policajac.

Kako Radio Slobodna Evropa saznaje u policiji, na ulicama Mostara je bilo raspoređeno više stotina pripadnika policijskih snaga iz cijele Federacije BiH.

Inače, utakmica je završila pobjedom Zrinjskog rezultatom 2:1.
XS
SM
MD
LG