Dostupni linkovi

EULEX potvrdio hapšenje tri osobe za zločine u Klečki


EULEX policija uhapsila je danas tri osobe osumnjičene za ratne zločine na Kosovu.

Zvaničnik EULEX-a nije dao mnogo detalja, ali bi se moglo raditi o hapšenjima u slučaju 'Klečka, za koji se ponovo sudi od prošle sedmice.

"Ono što mogu potvrditi je da smo uhapsili tri osobe osumnjičene za ratne zločine", rekao je portparol EULEX-a Anne Blanksma.

Na pitanje da li su tačne informacije nekih medija da je uhapšen Fatmir Limaj, Blanksma je rekao da su to spekulacije, te da može potvrditi samo da su uhapšenje tri osobe.

Ove sedmice EULEX je ponovo otvorio slučaj "Klečka", nakon što je dobio nove dokaze iz dnevnika osobe nazvane "svjedok X", (sada pokojnog Agima Zogaja).

Vrhovni sud Kosova je prošle sedmice poništio odluku prvostepenog suda kojim je obustavljeno krivično gonjenje Ljimaja i četiri njegova bivša saborca zbog ratnog zločina u selu Klečka. Predmet je vraćen na ponovno suđenje u Okružni sud u Prištini.

Ljimaj koji je i potpredsjednik Demokratske partije Kosova (PDK) i poslanik u Skupštini Kosova, optužen je da je sa grupom saradnika odgovoran za ubistvo civila i ratnih zatvorenika u pritvorskom centru u Klečki koji je držala Oslobodilačka vojska Kosova.
XS
SM
MD
LG