Dostupni linkovi

Vestervele: Neophodan dogovor Beograda i Prištine


Njemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele izjavio je da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine neophodan uslov za njihovo pridruživanje EU.

"Pozdravljamo činjenicu što Srbija i Kosovo pokušavaju da normalizuju odnose. To je od ključnog značaja za jačanje dobrosusjedskih odnosa. A ti odnosi su, s druge strane, neophodan uslov da im se dozvoli da u konačnom pristupe EU kao partneri - sa punim pravima i obavezama", rekao je Vestervele.

Kako je rekao, Berlin u potpunosti podržava "brze i ambiciozne" napore visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton kako bi se postigla normalizacija tih odnosa.

Vestervele je, na konferenciji ministara spoljnih poslova Jugoistočne Evrope u Berlinu, zatražio od Beograda i Prištine da nastave da se "snažno i konstruktivno" angažuju u pregovaračkom procesu.

"Proširenje je najbolji instrument spoljne politike EU za jačanje regionalne saradnje i pomirenja", naveo je Vestervele i dodao da podjele u Evropi neće biti istinski prevaziđene sve dok zemlje Zapadnog Balkana ne okončaju svoj put ka EU.

Govoreći o integracionim procesima svake zemlje posebno, Vestervele je podsjetio da je Slovenija dio Unije, a da Hrvatska postaje 28. članica EU 1. jula 2013. godine.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, Vestervele je naveo da je EU u toj zemlji pojačala svoje prisustvo kako bi pomogla zemlji u sprovođenju reformi.Novi pregovarački okvir sa Crnom Gorom, stavlja jasan i snažan naglasak na reformskim procesima, ukazao je njemački ministar i dodao da je i Albanija nedavno napravila značajan korak ka modernizaciji, usvojivši ključne zakone koji sada treba da budu primijenjeni.

Skupu prisustvuju šefovi diplomatija i visoki predstavnici država regiona Mađarske, Turske i SAD, među učesnicima su najavljeni i pomoćnik ministra spoljnih poslova Srbije Zoran Vujić i kosovski ministar spoljnih posolova Enver Hodžaj, kao i saradnik Hilari Klinton, Filip Riker.
XS
SM
MD
LG