Dostupni linkovi

Prekid vatre se poštuje, Izrael ipak upozoravaU pojasu Gaze se danas poštuje sporazum o prekidu vatre između Izraelaca i palestinskog Hamasa, ali je ministar odbrane Izraela Ehud Barak ipak upozoario da će njegova zemlja nastaviti s napadima u slučaju da Palestinci prekrše dogovor.

"Prekid vatre može da traje devet dana, devet nedelja ili više, ali ako se ne održi, mi ćemo znati šta da radimo, i naravno da ćemo u slučaju napada ili provokacija razmotriti mogućnost da ponovo počnemo sa (vojnim) akcijma", rekao je Barak za izraelski državni radio.

Posle diplomatskih pregovora u Kairu u kojima je učestvovala i američka državna sekretarka Hilari Klinton, sinoć je postignut dogovor o prekidu vatre između Izraela i Hamasa koji kontroliše pojas Gaze.

Prema dogovoru, Izrael treba da okonča sve vojne aktivnosti protiv pojasa Gaze. Dogovor predviđa i da palestinske snage prestanu sa svim napadima na Izrael.

Savet bezbednostu UN pozvao je sinoć Izrael i Hamas da "ozbiljno deluju" kako bi poštovali postignuti dogovor, a međunradnu zajednicu da hitno pruži pomoć pojasu Gaze, koja je nedelju dana bila meta izraelskih vazdušnih napada.

Od 14. novembra, kada su počeli izraelsko-palestinski sukobi, poginulo je 155 Palestinaca i pet Izraelaca.
XS
SM
MD
LG